Olen itse tietoisesti pyrkinyt rajaamaan itsestäni löytyvää tietoa sosiaalisessa mediassa. Pidän esimerkiksi kaikki profiilini yksityisinä, en välttämättä esiinny omalla nimelläni tai kuvallani, en kerro asuinpaikkaani tai muita yleisiä tietoja ja vain LinkedInissa on oma kuvani profiilissa. En myöskään hyväksy kontaktipyyntöjä tuntemattomilta ihmisiltä. En ole ajatellut asiaa ensisijaisesti turvallisuuden takia, vaan siksi, että minulla vain ei ole juurikaan mielenkiintoa elää tai esiintyä aktiivisesti virtuaalisessa maailmassa some-kanavien avulla. En juurikaan kirjoittele elämästäni mitään sosiaaliseen mediaan, en kirjoittele aktiivisesti keskustelufoorumeilla tai pyri luomaan itselleni jotain sosiaalisen median identiteettiä tai brändiä.

Minusta löytyy Googlen hakukoneella omalla nimelläni Facebook ja LinkedIn profiilit (ja nyt tietysti tämä blogi). Facebook kuvan perusteella minua ei voi tunnistaa, ja koska profiili on yksityinen, eivät sitä pääse katsomaan muuten kuin olemalla kaverini. Minulla ei ole myöskään Facebookissa itsestäni juurikaan mitään tietoja, jotka näkyisivät. LinkedIn profiilissa näkyy koulutukseni, työpaikkani ja ammatilliset kiinnostuksen kohteet. Kun tein tätä tehtävää, oli LinkedIn profiilini avoimempi, mutta tein siitä hieman suljetumman, piilotin esimerkiksi puhelinnumeroni ja sähköpostiosoitteeni sellaisilta henkilöiltä, joilla ei ole LinkedIn profiilia.


Omalta kohdaltani kaikki esillä olevat tiedot olivat oikeita, mitään valeprofiileja en itsestäni löytänyt, mutta Facebookiin laittamani profiilikuva ei ole kuva minusta. Juuri viime viikolla oli uutinen, että tunnettuna muusikkona sosiaalisessa mediassa esiintynyt henkilö koitti saada muusikon fanilta lainaksi 10.000€ tekaistulla tarinalla. Julkisuudessa tunnettujen henkilöiden kohdalla väärien some profiilien uhka on paljon isompi kuin tavallisten ihmisten. 

Voin vaikuttaa itsestäni löytyviin tietoihin sillä tavoin, että en kerro itsestäni kovinkaan paljon tietoja, profiilini ovat rajattuja ja en ole aktiivisesti mukana sosiaalisen median kautta esimerkiksi keskusteluissa. Tuntuu, että nykyisin saa hirveän helposti vihamiehiä sosiaalisen median kautta, jos on vaikka aktiivinen Twitterin käyttäjä. Varsinkin tietyt keskusteluaiheet herättävät mielipiteitä nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä. Voin siis vaikuttaa minusta löytyvään tietoon rajaamalla profiilieni näkyvyyttä.

Voin pyytää minusta kerättyjä henkilötietoja esimerkiksi Facebookilta. Facebook on siis yritys, jota kutsutaan rekisterinpitäjäksi, kun halutaan tarkastella tai poistaa itsestä kerättyjä tietoja. Rekisterinpitäjän pitää pystyä toimittamaan sinulle sinua koskevista henkilötiedoista, joita se käsittelee.

Sama rekisterinpitäjän vastuu pätee tietyin ehdoin, jos haluat pyytää poistamaan sinusta kerättyjä tietoja. Rekisterinpitäjän ei tarvitse poistaa henkilötietojasi, jos ne ovat perustellusti tarpeellisia säilyttää. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi sananvapaus, lain noudattaminen, rekisteripitäjälle kuuluvan julkisen vallan käyttäminen, yleinen etu esimerkiksi arkistointia tai tutkimusta varten, oikeusvaateen laatiminen, esittäminen tai puolustaminen.

Sinusta kerättyjen tietojen tarkastaminen tai poistaminen on lähtökohtaisesti maksutonta. Maksamaan voi joutua, jos pyydät useampia jäljennöksiä tai poistopyyntö on perusteeton tai kohtuuton.