Minulle tutuin sosiaalisen median sovellus taitaa olla Facebook, mihin liityin muistaakseni vuonna 2008 silloisten työkavereiden painostuksesta. Ensimmäinen taisi tosin olla IRC-Galleria, mutta se oli hyvin erityyppinen kuin nykypäivän sovellukset. Silloin Facebookin käyttö oli hyvin erilaista kuin tänä päivänä, ihmiset lähinnä lähettelivät viestejä toisilleen ja kirjoittivat seinilleen enemmän asioita. Tämä luultavasti johtui siitä, että älypuhelimia ei juurikaan silloin vielä ollut, joten kuvien lisääminen omille Facebook sivuille ei ollut niin helppoa ja nopeaa. Facebookissa siis keskusteltiin enemmän, eli se oli minulle enemmän sellainen WhatsApin tyyppinen pikaviestintäväline.

Facebookissa oli silloin paljon vähemmän ominaisuuksia, eikä esimerkiksi ryhmäkeskusteluita muistaakseni pystynyt luomaan. Sen ulkonäkö ja käyttöliittymä olivat myös hyvin erilainen. Facebookia pystyi käyttämään aluksia vain tietokoneella koska älypuhelimia ei vielä ollut, ensimmäinen IPhone tuli melkein samoihin aikoihin, mutta niitä ei juurikaan ihmisillä vielä ollut. Nykyään käytän Facebookia suhteellisen vähän ja vain joidenkin tiettyjen harrasteryhmien seuraamiseen. Käytän myös sitä vain pelkästään puhelimella, en edes muista milloin olisin viimeksi tietokoneella käyttänyt Facebookia. Harvemmin ainakaan omassa uutissyötteessä kukaan kirjoittelee hirveästi enää mitään julkaisuja, vaan he jakavat enimmäkseen kuvia arjestaan tai lomamatkoilta.

Mielestäni Facebookin käyttö on muuttunut hyvin paljon siitä, mitä se aluksi oli. Mutta näin taitaa käydä aina kaikille sovelluksille, kun ne kehittyvät ja maailmalla tulee uusia trendejä ja kilpailevia sovelluksia. Myös älypuhelimein käyttö on muuttanut sen käyttöä paljon koska kuvien lataaminen sinne on nykyään niin helppoa. Ottaa vain puhelimella kuvan ja jakaa sen saman tien sinne.

Sovellus, jota en ole käyttänyt on Twitter. Olen muutenkin aika laiska sosiaalisen median käyttäjä ja ainoat sovellukset, joita käytän ovat Facebook, WhatsApp ja Instagram. Minulla ei ole ollut vain mitään mielenkiintoa alkaa käyttämään jotain uutta sovellusta, koska käytän edellä mainittujakin suhteellisen vähän. Jonkin verran olen toki nähnyt Twitterissä käytävää keskustelua ja mielestäni siellä on jotenkin vihamielinen ja raskas ilmapiiri. Minulla ei ole mitään tarvetta osallistua internetissä olevassa sovelluksessa johonkin väittelyyn ihmisten kanssa, jotka käyttävät suurimaan osan päivästään siellä olemiseen. Minulla on siis suhteellisen negatiivinen kuva ja asenne Twitteriä kohtaan, enkä ole sinne liittymässä.

Omalla alallani, joka on turvallisuusala, Twitteriä ovat alkaneet käyttää ainakin poliisi- ja pelastuslaitokset tiedottamiseen. Ehkä se toimii oman paikkakunnan viranomaisten tiedotuskanavana suhteellisen hyvin, jos on Twitterin ahkera seuraaja tai jos siinä on mahdollista saada ilmoituksia tietyistä uusista päivityksistä. Näin on ainakin mahdollisuus saada oman alueensa viranomaisilta (jos seuraa virallista sivua) nopeammin tiedotteen kuin vaikkapa uutissivuja seuraamalla.

Olen mielestäni kohtuullisen kokenut sosiaalisen median käyttäjä, jolla tosin ei ole mitään mielenkiintoa alkaa kokeilemaan ja käyttämään aina uusimpia sovelluksia. Tulevaisuudessa pyrin todennäköisesti vielä tietoisesti vähentämään niiden käyttöä ja käyttämään aikaani johonkin oikeasti hyödyllisempään ja kehittävämpään tekemiseen.